Anak Sulung

Saya suka cabar diri. Ada yang siap cabarannya. Ada jugak yang separuh jalan. Bulan ni saya cabar diri follow writing prompts daripada blog kegemaran saya. Sepatutnya mula semalam lagi tapi alasan saya, saya sibuk dengan urusan keluarga plus line internet kat kampung memang kurang memuaskan.

Tell us about something sweet.

Untuk Day 1 saya kena cerita tentang ‘something sweet‘.

Banyak benda boleh cerita ni, bergantung pada definasi ‘sweet’ kita, kan? So, saya ingat nak share gambar ni.

Along dan Acet

Along dan Acet, adik lelaki nombor 2

Adik saya ada 9 orang. 6 orang perempuan dan 3 orang lelaki, saya yang sulung. Adik-adik panggil saya ‘Along’ dan ‘Kak Yong’. Mula daripada adik bongsu saya, Nabil, saya dapat panggilan ‘Kak Yong’. Kat negeri Perak, itu panggilan untuk anak sulung perempuan. Ada juga panggil Chor. Kalau lelaki Yeop. Haaa biasa kan dengar tagline “KEJO YEOP KEJO!”

Yang dalam gambar ni adik lelaki saya nombor dua. Saya panggil Acet. Gambar ni mak tolong snapped semalam sebelum saya balik ke rumah mertua yang jaraknya 10 minit aje daripada rumah mak. Tiba-tiba saya rasa nak bergambar dengan Acet, jarang sekali saya bergambar dengan adik-adik lelaki saya. šŸ™

Saya sayang sangat=sangat adik-adik saya. Cuma apabila dah kahwin, of course tanggungjawab utama saya pada suami dan anak-anak. Jadi, sesekali dapat jumpa apatah lagi berkumpul, saya memang happy. Along itu, Along ini.. bahagia sangat hati saya ni dengar panggilan tu. Ada masa, saya tengok status Facebook mereka, hati saya rindu zaman kami kecik-kecik.

Moga ALLAH pelihara hubungan kami adik-beradik ni. Pada yang masih belum kahwin, gunakan peluangĀ dan masa yang ada bersama adik-beradik semaksima mungkin.

Salam manis,

Hadhatina Mkb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...